Europatipset 10/10-24

10/10 ska bli 13/13 när Nations League är tillbaka under torsdagen. Kupongen bjuder på nio matcher från UEFA:s turnering, varav tre under fredagen, men även VM-kval från Sydamerika. På andra sidan Atlanten tornar Bolivia och Venezuela upp som häftiga drag och även Färöarna är en lågprocentare man inte får vara utan. Navigatorn är inställd på 13 rätt – vi dundrar igång!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar här!

⏰  Spelstopp Europatipset: 20:44
📈  Radförslag: 128/864kr
🖥  Livestream: 12.00 på Twitch!

1. Italien – Belgien 2
Italien fick en fin start på Nations League-spelet när de besegrade både Frankrike och Israel i föregående samling. Frattesi målade i båda matcherna samtidigt som Dimarco och Raspadori var framstående, men det är knappast något monstruöst landslag Spalletti har till förfogande. Det har inte heller Domenico Tedesco på andra sidan. Belgien känns svagare än på bra länge och det faktum att Onana och De Bruyne saknas på mittfältet medan Lukaku blivit petad gör att stjärnglans saknas över de rödklädda. Samtidigt finns definitivt slagstyrka för att kunna mäta sig med Italien i Rom. Tvåan lockar initialt till låg procent, men här bör ettan komplettera tidigt.

2. England – Grekland 1
England var som bekant inte långt borta från att plocka hem EM-guldet, men britterna bjöd på en dödgrävarfotboll som inte var värdig en titel. Southgate har bytts ut mot Lee Carsley sedan sommarens mästerskap i Tyskland, och nu ser det mer spännande ut. 2-0 mot såväl Irland som Finland var kassaskåpssäkra segrar som kunde ha varit större, och något liknande är att vänta när Grekland gästar Wembley. Grekerna toppar faktiskt gruppen, men när Carsley ställer ett tungt artilleri på benen ska de blåvita inte ha mycket att komma med. Ettan är inte rolig, men ytterst trolig. Hammaren plockas fram.

3. Norge – Slovenien 1
Norge törstar efter ett stort mästerskap. Faktum är att Baggarna inte lirat i ett sådant sedan EM 2000. Med den trupp Ståle Solbakken har till förfogande finns onekligen förutsättningar att ta sig till Nordamerika om två år, och norrmännen är väl medvetna om att Nations League kan vara en livlina. Ödegaard gick sönder i vinstmatchen mot Österrike för en månad sedan och är ett kännbart tapp, men hemma på Ullevål är alltid våra grannar i väst att räkna med. Slovenien toppar gruppen på samma poäng (4), men har än så länge spelat dubbla kamper hemma i Ljubljana. På främmande gräs är gästerna från Balkan sällan mycket att hänga i granen och även om lirare som Oblak och Sesko håller toppklass är känslan att Slovenien får det tufft i Oslo. Trolig etta.

4. Finland – Irland X
För kombattanterna som ställs mot varandra i Helsingfors handlar det om att undvika degradering från B-divisionen. Någon framskjuten placering i denna grupp kommer varken Finland eller Irland ha när England och Grekland är övriga nationer. Båda har redan fått bita i det sura äpplet och står på såväl noll poäng som noll gjorda mål. Det kommer knappast bjudas på någon högoktanig underhållning i vårt östra grannland, utan här kommer fysik och defensiv sättas först. Irland saknar viktiga Coleman och lär vara nöjda med en poäng i denna bortamatch. Samtidigt är undertecknad tveksam till om Finland förmår att få hål på de grönklädda. Tight och målsnålt borgar för krysset. Tänkbar chansspik!

5. Färöarna – Armenien 1
Vi hoppar ner till C-divisionen där Armenien blandade och gav förra samlingen. 4-1 hemma mot Lettland kom efter en stark insats men den följdes av en pinsam 0-2-förlust borta mot Nordmakedonien där Armenien släppte in båda målen med en man mer på banan. Dalarna är väldigt djupa hos gästerna och det skulle inte förvåna om de gör en blek figur i ett kylslaget Tórshavn. Färöarna löste poäng här hemma mot nämnda Nordmakedonien och faller sällan igenom mot denna typ av motstånd. Kvalitet saknas hos öborna, men lagsammanhållningen kan mycket väl bära långt mot ett överskattat Armenien. Till rådande streck är det läge att blicka åt vänster där värdet uppenbarar sig.

6. Gibraltar – San Marino 1
Vi bjöds på minst sagt känslosamma bilder i Serravalle för en månad sedan. San Marino tog då blott sin andra seger i nationens historia när Liechtenstein besegrades och spelarna firade som om de vunnit VM-guld. Inte konstigt då det var samtliga i truppens första seger med landslaget. Någon ny seger lär det däremot inte bli i sydvästra Europa. Gibraltar har ett högre kunnande och har faktiskt gått tre raka landskamper utan nederlag. Där märks 0-0 här hemma mot Wales. Offensivt är inte Gibraltar speciellt farliga men detta förlorar knappast de rödklädda. 1X är ett lås.

7. Bolivia – Colombia 1
Att ta sig från Gibraltar till Sydamerika passar bra historiskt och det är precis vad vi gör när vi klättrar hela vägen upp till Anderna och El Alto. På den höga höjden kan som bekant Bolivia störa vilket lag som helst och det visade de grönklädda med besked när de krossade Venezuela med 4-0 senast det begav sig här hemma. Det följde sedan Bolivia upp med en sensationell seger borta mot Chile som gör att de är med i kampen om VM-platser. Colombia är obesegrade och har ännu inte förlorat någon match under ordinarie tid under Néstor Lorenzos styre. Här väntas dock Kaffeodlarna få det tufft och när tvåan överstreckas å det grövsta är det ett tecken som lockar föga. 1X känns som en given lösning till rådande streck.

8. Ecuador – Paraguay 1
Ecuador har stått för ett stabilt kval så här långt med blott fyra insläppta efter åtta matcher. Hälften av dessa har slutat med seger och det ska mycket till för att de gulklädda inte ska ta sig till VM i Nordamerika. En nation knäpper Ecuador på näsan sett till insläppta mål och det är faktiskt megatighta Paraguay. De rödvita visar den smått absurda målskillnaden 2-3 där de närmast kommer från en fin samling som innefattade 0-0 borta mot Uruguay och 1-0 hemma mot Brasilien. Att Paraguay kan hålla tätt på hög höjd i Quito ska inte uteslutas, men någon bortaseger lär vi inte få se. 1X.

9. Venezuela – Argentina X
Venezuela kunde inte hantera den höga höjden mot Bolivia och föll med hela 0-4. Därefter stod Fernando Batistas manskap för en förbättrad insats här i Maturín mot Uruguay (0-0), där de med lite bättre skärpa hade löst en trepoängare. De rödklädda är inte bara obesegrade i kvalet här hemma, utan har dessutom nollan intakt över fyra matcher. Argentina blir såklart en marig uppgift, men den är långt ifrån omöjlig. De regerande världsmästarna saknar både Martínez mellan stolparna och Dybala längre fram i banan. Därtill har de himmelsblå tappat poäng borta mot Venezuela två av de tre senaste VM-kvalet. 1X kittlar onekligen till låg procent.

10. Chile – Brasilien 2
Chile är inte alls där de vill vara och efter 1-2 i baken hemma mot Bolivia ser läget att ta sig till VM dystert ut. Det är visserligen massvis med poäng att spela om, men som La Roja uppträder talar inte mycket för att de ska lösa en topp 7-plats i det sydamerikanska kvalet. Offensiven är torftig och med tolv insläppta är Chile näst sämst i den klassen. Sägas bör dock att Brasilien stått för ett uselt kval med blott tre vinster på åtta försök. De mesta världsmästarna behöver börja steppa upp och mot ett Chile som inte alls sitter ihop talar trots allt mycket för att brassarna löser tre pinnar. Med hög procent till höger är det dock inte tal om att spika tvåan. Krysset bör ges plats tidigt.

11. Slovakien – Sverige 1
Vi hoppar över till fredagen och Sveriges gruppfinal mot Slovakien i Bratislava. En match där Tomasson inte kan förlita sig på Gyökeres och Isaks fina samarbete då den sistnämnda saknas. Däremot är Lindelöf tillbaka och även Hugo Larsson har övertalats efter kaoset kring honom i senaste samlingen. Känslan är emellertid att lite spets saknas och då bör det bli tufft mot ett Slovakien som har tagit lite steg de senaste åren. Värdnationen gjorde det som bekant strålande i EM och här har Falkarna ett strålande truppläge sånär som på skadade Ivan Schranz. Med värdet till vänster säger hjärnan, dessvärre, spiketta på Národny futbalovy stadión.

12. Estland – Azerbajdzjan 1
Dessa nationer fick på läppen av såväl Sverige som Slovakien i senaste samling och för såväl Estland som Azerbajdzjan handlar det om att inte åka ner till den pinsamma D-divisionen. Sett till grundkunnande är Azerbajdzjan det bättre laget, men känslan är att Estland sitter ihop bättre som lag och att det ska kunna räcka långt hemma i Tallinn mot bortasvaga azerer. Hemmasegern är på intet sätt självklar men är det läge att ta ställning åt något håll i denna jämnstreckade drabbning är det nog åt vänster. Tänkbar chansspik i

13. Island – Wales X
Wales fick en fin start på Nations League-spelet med fyra poäng från mötena med Montenegro och Turkiet. Rent spelmässigt övertygade britterna mot de sistnämnda hemma i Cardiff (0-0) medan 2-1-segern borta mot Montenegro knappast var rättvis. På främmande gräs har britterna normalt svårt att få till det och även om mer klass finns hos Wales jämfört med hos Island blir det knappast någon lätt match i Reykjavík. Island har lyft sig något sedan Åge Hareide tog över och en spelare som Orri Óskarsson är inte minst ett namn att lägga på minnet. Därtill finns Gylfi Sigurdsson sedan en tid med i truppen. Jämnt och målsnålt är ingen vild gissning på vulkanön. Krysset går först, täck upp om råd.

Stugans superspik!

⚽️  Slovakien
Sverige målas upp till favoriter av tipparna efter förra samlingens fina artisteri från Gyökeres och Isak. Med den sistnämnda borta är det dock felaktigt mot ett kompetent Slovakien. Värdet faller tydligt till vänster i Bratislava och då får, dessvärre, Slovakien utnämnas till kupongens bästa spik.

Stugans kupongrensare! 

💥  Venezuela
Venezuela har hållit nollan över fyra matcher hemma i Maturín, och även om världsmästarna kommer på besök ska inte de rödklädda räknas bort. Argentina har inte sett självklara ut i kvalspelet och kan mycket väl tappa poäng i natten till fredagen. Fin skrällchans!

128 rader
1. Italien – Belgien 12
2. England – Grekland 1
3. Norge – Slovenien 1
4. Finland – Irland X
5. Färöarna – Armenien 1x
6. Gibraltar – San Marino 1x
7. Bolivia – Colombia 1x
8. Ecuador – Paraguay 1x
9. Venezuela – Argentina 1x
10. Chile – Brasilien x2
11. Slovakien – Sverige 1
12. Estland – Azerbajdzjan 1
13. Island – Wales X

864 rader
1. Italien – Belgien 12
2. England – Grekland 1
3. Norge – Slovenien 1
4. Finland – Irland X
5. Färöarna – Armenien 1×2
6. Gibraltar – San Marino 1x
7. Bolivia – Colombia 1x
8. Ecuador – Paraguay 1x
9. Venezuela – Argentina 1×2
10. Chile – Brasilien x2
11. Slovakien – Sverige 1
12. Estland – Azerbajdzjan 1
13. Island – Wales 1×2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-8191000