Europatipset 13/10-24

Nations League går i retur under söndagen och landskamperna som följer utgör tillsammans med spanska Segunda Division lejonparten av veckans sista Europatips. I öst tar Finland emot ett stukat England medan det på andra håll bjuds gruppfinal mellan Österrike och Norge. Ett gäng fina skrällchanser i Spanien hittas därtill, välkomna!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar här!

⏰  Spelstopp Europatipset: 15:59
📈  Radförslag: 128/864kr
🖥  Livestream: 14.30 på Twitch!

1. Finland – England X
Hybrisen på ön gör att britterna nästan alltid får mer cred än de förtjänar. På ett sätt är det därför nästan lite gött när de får sig en käftsmäll. Som mot Grekland. Det blir för förutsägbart när Bellinghams enorma ego vill göra allt själv och olympierna, inte minst tvåmålskytt Pavlidis, utnyttjade detta faktum på absolut bästa sätt i 2-1-segern. Det lilla förtroende som fanns för interrimcoach Carsley är nu helt borta och inför mötet mot nästa blåvita nation blir ett dysfunktionellt England återigen för stora favoriter. Den knappa förlusten till trots gjorde Lejonen ingen dålig match mot Irland senast och på egen matta i Helsingfors är det inte helt otänkbart att de får med sig ett lågt streckat kryss. X2.

2. Grekland – Irland X
På tal om alldeles för stora favoriter blir Grekland just sådana hemma mot Irland. Ovan nämnda bortaseger mot England imponerade och är givetvis huvudanledning, men det är en helt annan matchbild som väntar under söndagen. Ivanovic hemmahörande är nu laget som förväntas föra spel medan irländarna kan backa hem, spela svårt och kontra. Det passar som hand i handske för de sistnämnda men betydligt sämre för den sanslöst överstreckade förhandsfavoriten. Szmodics, Ferguson och det tunga artilleriet på fasta situationer är alla potentiellt poänggivande för Irland. Den hutlösa ettan garderas så vitt och brett som bara möjligt.

3. Österrike – Norge 1
Baggen Erling Braut ska bli pappa och detta faktum firade han i bästa stil med en dubbel van Damme hemma mot Slovakien. Segern skrevs till 3-1 och ger ett gott läge inför fortsättningen i gruppen. Österrike borta är med det sagt den på förhand överlägset svåraste uppgiften för vårt västra grannland och avsaknaden av kapten Ödegaard lär märkas mer här än senast. Alpnationen spelar med fart, frenesi och lägger inga fingrar emellan. Detta är sedan gammalt men förvånade ändå Kazakstan som gick på pumpen med 4-0 när österrikarna i torsdags gjorde sin första hemmamatch sedan EM. Samma kazaker som alltså höll Norge till 0-0 i höstens första samling. Vettig etta.

4. Armenien – Nordmakedonien 1
Gruppfinal stundar i Yerevan där tvåan Armenien tar emot ettan Nordmakedonien i en förmodat jämn match. Gästerna har som placeringen antyder gjort det marginellt bättre hittills men precis som för armenierna ligger styrkan framförallt i hemmaspelet. Det syns inte minst i den inbördes Nations League-statistiken. Lagen har redan mötts fem gånger i sammanhanget genom åren och vid samtliga tillfällen är det värdarna som triumferat. En svit som kan absolut tänkas bestå, inte minst då Nordmakedonien behåller greppet om gruppen även vid en uddamålsförlust. Ettan först runt 40-strecket.

5. Malta – Moldavien 1
Mot spel- och dobbelmeckat Malta där den som försöker slå det så kallade huset ges ovanligt bra förutsättningar. Öborna streckas som vore de ett källargäng och även om det är i sin ordning i rätt många sammanhang är så inte fallet när ett landslag av Moldaviens ganska tveksamma kaliber kommer på besök. Hemma i Chisinau är den maltesiska defensiven stark sett till nivån och med italienske coach Mazzotta vid rodret lämnas väldigt lite åt slumpen. Då vänstersidan dryper av värde är ettan en tänkbar singel på små system. Mer än ett garderande kryss blir det inte.

6. Färöarna – Lettland 1
Färöarna är blytunga ute i Nordatlanten. Det är inte många landslag som åker till Torshavns plastmatta och hämtar enkla poäng. Gruppens favoriter tillika topplag, Armenien och Nordmakedionen, har båda gått bet om tre poäng vid sina besök. Duon var till och med nära att missa oavgjort. Även om Lettland ryckt upp sig något är de ett klart sämre landslag än så. Utanför Baltikum hittas sällan vägar till poäng och med tanke på vad Ericssons fåraherdar visat upp på hemmaplan de senaste åren känns ettan som en ganska skaplig singel.

7. Liechtenstein – Gibraltar 1
Drabbningen ovan är inte stor men den som följer i Liechtenstein är ännu mindre. Lagen möttes så sent som i föregående samling och spelade då oavgjort, 2-2, efter varsitt mål långt in på stopptid. Orättvist var det inte, men för Gibraltar var det ändå en stor missräkning i jakten på uppflyttning till C-divisonen. Vid vinst hade avancemanget snarast varit klart för halvbritterna. I stället är det helt öppet, där värdarna faktiskt går om vid seger. Något som knappast är osannolikt. Gibraltars bästa bortaresultat sett till deras 20 senaste försök, träning- som tävling, är 0-0 mot Andorra och San Marino. Strecka från vänster.

8. Burgos – Mirandes 2
Vidare till den spanska segundan där det högtflygande mittenlaget Burgos som väntat börjar tappa fart. Efter en stark inledning som innebar viss toppkänning har två svaga insatser följt mot väldigt formsvagt motstånd. Blott en pinne har bärgats från dessa och mot Mirandés, som åtminstone i nuläget är ett snäpp upp vad gäller svårighetsgrad och som i grunden håller allra minst samma nivå som Burgos, förstår jag inte alls favoritskapet. Det faktum att Burgos sett till de senaste tre inbördes mötena bara fått med sig en poäng gör knappast att bilden klarnar. När procenten fördelas som de gör, med stor övervikt till vänster, är X2 av absolut störst intresse.

9. Elche – Deportivo La Coruña X
Efter en fullständigt horribel start har den slumrande jätten Deportivo La Coruña, som agerar nykomling i andradivisonen, börjat få upp ångan. 19-årige David Mella är en spännande talang som visade framfötterna i fjol och tagit ytterligare kliv under sommaren. Dopiettan i Deportivos senaste bortamatch mot Albacete var högst avgörande i den fina 5-2-segern. Jag vill inte räkna bort Blåvitts chanser i Elche heller. Stadens lag gick på en riktigt mina, 0-1, mot den dittills segerlösa jumbon Racing Ferrol senast och angör denna kamp med huvudbry. Jag tycker inte att de förtjänar sitt stora favoritskap. X2 gillas skarpt på lilla lappen.

10. Granada – Cordoba
Granada blir märkligt stora favoriter i det andalusiska derbyt mot Cordoba. I grunden skiljer inte mycket vare sig mellan städerna eller lagen. Sett till respektive säsongsinledning blir det ännu lite konstigare. Garanda har inte alls trivts i spelförande kostym och det är värt att notera att de, vid varje tillfälle de tvingats iklä sig just en sådan, misslyckats att vinna. Hemmavid har endast två av tolv tillgängliga poäng bärgats hittills. Cordoba är i gott slag, med fina underliggande siffror och räknas bort enbart på egen risk. Högersidan missas inte, även om alla tecken inte heller skadar.

11. Racing Santander – Levante 1
Mot klassiska Estadio El Sardinero där Racing bjudit på gladfotboll under inledningen. Det gröna gamla svensklaget toppar tabellen med 17 inspelade poäng och har precis klarat av ett av säsongens stora test. 3-2 borta mot toppkonkurrenten Real Zaragoza var ett rejält styrkebesked efter missräkningen med 1-2 mot Cartagena dessförinnan. Andres Martin är bäst i klassen när det kommer till att göra mål och totalt sett har värdarna alla verktyg som krävs för att ta klivet tillbaka till La Liga i vår. Levante har också fått det att stämma ganska bra under inledningen. Här saknar de dock sin bästa och viktigaste spelare i Kochorashvili, som agerade segerskytt när Georgien bortabesegrade Albanien senast och är iväg nu igen. Ett enormt avbräck som gör att de tillresta slår ur tydligt underläge. Ettan singlas.

12. Real Oviedo – Almería X
Real Oviedo är ett närmast binärt fotbollslag. 0-0, 1-0 , 0-1 och 1-1 dominerar resultatraden i Segundan sedan flera år tillbaka, gällande säsong ej undantaget. Sex av åtta matcher har slutat enligt formatet och totalt snittar Oviedo mindre än ett per match i varddera ända. Almeria dubblar skörden både framåt och bakåt, men känslan är att gästerna, precis som alla andra, tvingas dansa efter Oviedos pipa på tajta Estadio Nuevo Carlos Tartiere under söndagen. Almeria har haft svårt att sätta sin önskade matchbild på resande fot och kommer från två raka förluster i sammanhanget. Vänstersidan streckas hårt men 1X räcker ändå i en målsnål match.

13. Täby – Piteå 1
Norrettan rundar av söndagens stora bong via det långväga mötet mellan Täby och Piteå, i vilket tre ruggigt viktiga poäng ska fördelas. Kontraket står på spel för de båda, som inför omgång 26 står lika på 20 pinnar. Om lagen sett till säsongen som helhet följts åt är de närtida tendenserna dock något annat. Stockholmarna och inte minst Lukas Sunesson har hittat höstformen på Tibblevallen där tre segrar på fyra försök är ett enormt facit och i 3-0-segern senast mot Assyriska stod nämnde frontman för samtliga tre mål. Han är en usp som heter duga mot ett allmänt formsvagt och i synnerhet bortasvagt Piteå. Ettan lämnas ensam.

Stugans superspik!

⚽️  Racing Santander
Racing har sett strålande fina ut under inledningen och insatsen mot Real Zaragoza imponerade stort senast. Ett försvagat Levante får tufft att hävda sig i den baskiska bankstaden. Etta!

Stugans kupongrensare!

💥  Mirandes
När tipparna stirrar sig blinda på tabellen uppenbarar sig ett ypperligt läge i den spanska segundan. Mirandés är ett gediget lag på samma nivå med ett övertydligt inbördes övertag. X2!

128 rader
1. Finland – England x2
2. Grekland – Irland 1x
3. Österrike – Norge 1
4. Armenien – Nordmakedonien 1
5. Malta – Moldavien 1
6. Färöarna – Lettland 1
7. Liechtenstein – Gibraltar 1x
8. Burgos – Mirandes x2
9. Elche – Deportivo La Coruna x2
10. Granada – Cordoba x2
11. Racing Santander – Levante 1
12. Real Oviedo – Almería 1x
13. Täby – Piteå 1

864 rader
1. Finland – England x2
2. Grekland – Irland 1×2
3. Österrike – Norge 1
4. Armenien – Nordmakedonien 1
5. Malta – Moldavien 1x
6. Färöarna – Lettland 1
7. Liechtenstein – Gibraltar 1x
8. Burgos – Mirandes 1×2
9. Elche – Deportivo La Coruna 1×2
10. Granada – Cordoba 1×2
11. Racing Santander – Levante 1
12. Real Oviedo – Almería 1x
13. Täby – Piteå 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-8191000